SVKn tiedote: Lohenkalastajat valtaavat Tornionjoen ottipaikat   (Julkaistu: 01.06.2022 21:15)

 

 

TIEDOTE 27.5.2022
Julkaistavissa heti

 

Lohenkalastajat valtaavat Tornionjoen ottipaikat

 

Suomen lohirikkaimman joen, Tornionjoen, kalastuskausi alkaa 1. kesäkuuta. Joen lohenkalastus on kehittynyt kävijämääriltään 2010-luvulla suureen suosioon. Paikallisella murteella Väylänä tunnettu kalapaikka houkuttaa jokilaaksoon vuosittain yli 10 000 vapakalastajaa. Suosion syynä on kesäisin jokeen nouseva suurimmillaan yli 100 000 lohen nousumäärä, joka nostaa saalisvarmuuden kotimaan lohijoista parhaaksi.

 

Ensimmäiset lohet nousevat Tornionjokeen jo toukokuussa, jolloin kalastus on vielä kiellettyä. Alkukesän nousijoiden joukossa liikkuvat yleensä ne kaikista suurimmat yksilöt, joille painoa voi kertyä jopa yli 20 kiloa. Suurlohien aikaa on myös koko kesäkuun kalastuskausi. Nousumäärän päivittäiset huippulukemat nähdään yleensä kesä-heinäkuun vaihteessa. Yhden vuoden merellä syönnösvaelluksella viettäneet pienemmät lohet saapuvat apajille enimmäkseen heinäkuussa. Lohen sallittu kalastuskausi kestää kesäkuun alusta elokuun loppuun. Lohenkalastus on kiellettyä sunnuntaista kello 19.00 maanantaihin kello 19.00 viikoittain.

 

Suomen ja Ruotsin rajajokena virtaavan kalastuskohteen kuntia ovat kotimaassa Tornio, Ylitornio, Pello, Kolari, Muonio ja Enontekiö. Jokaiseen kuntaan on mahdollista ostaa oma kausilupansa tai kerralla koko joen alueelle. Lyhyemmällä kalastusmatkalla voi lunastaa luvan viikoksi tai vuorokaudeksi. Koko joen kattava yhteislupa helpottaa matkallaan paljon liikkuvia kalastajia. Saalistilastoinnin mukaan anteliain kohta jokea on yleensä Kolarin kunta, mutta myös muiden kuntien alueilta saadaan hyviä saaliita.

 

Vieheen valinnassa kalastaja törmää runsaaseen valikoimaan vaappuja, lusikkauistimia ja perhoja. Suurikokoisen joen suosituin kalastustapa on soutu-uistelu. Rannalta vieheitään heittävät löytävät myös hyviä ottipaikkoja useiden koskien alueilla. Parhaat ottivieheet voivat vaihdella kalastuskauden kuluessa koon ja värin osalta.
”Väylän saamamiesten siimassa näkyy usein monien lohensoutajien kestosuosikki punamusta vaappu kooltaan 5-8 senttiä, sellaisella voi kalastuksen aloittaa kesän kalastusretkellä melko luottavaisin mielin”, vinkkaa Suomen Vapaa-ajankalastajien kalatalousasiantuntija Petter Nissén joelle ensi kertaa suuntaaville.

 

Tornionjoen kalastuksen ja lupien lisätietoja netissä: yhteislupa.comeraluvat.fi,  vapaa-ajankalastaja.fi/kalastuspaikka/tornion-muonionjoki.

 

Lisätietoja:
Suomen Vapaa-ajankalastajat, kalatalousasiantuntija Petter Nissén, puh. 0500 440 923 petter.nissen@vapaa-ajankalastaja.fi
Suomen Vapaa-ajankalastajat, kalatalousasiantuntija Janne Tarkiainen, puh. 044 547 9116 janne.tarkiainen@vapaa-ajankalastaja.fi

 

Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö (SVK) on maamme suurin vapaa-ajankalastajien järjestö, joka edistää vapaa-ajankalastajien kalastusmahdollisuuksia sekä neuvoo järjestäytyneitä ja järjestäytymättömiä vapaa-ajankalastajia kestävän käytön mukaisessa kalastuksessa. Järjestön 13 vapaa-ajankalastajapiirin 460 seurassa toimii yhteensä noin 33 000 kalastuksen harrastajaa.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Jaana Vetikko

tiedottaja

päätoimittaja, Vapaa-ajan Kalastaja


Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö
Vanha talvitie 2-6 A 11, 00580 Helsinki

+358 50 525 7806

jaana.vetikko@vapaa-ajankalastaja.fi

 

vapaa-ajankalastaja.fi
vapaa-ajankalastajalehti.fi

 

Kuva, joka sisältää kohteen teksti

Kuvaus luotu automaattisesti


« Takaisin

 
 

Ajankohtaista
17.09.2022 21:12 SVKn seurakirje 3/2022 Lisää >>
30.08.2022 20:46 Kutsu Suomen Vapaa-ajankalastajien koulutustilaisuuteen: Nuorten ohjaus ja opastaminen -vinkkejä käytäntöön nuoriso-ohjaajakoulutus Lisää >>

    

 

 

     

 

©2022 Pohjois-Savon Vapaa-ajankalastajapiiri - MMD Networks Oy